Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Σχέδιο για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.



Καλησπέρα.
Σας παρακολουθώ αλλά δεν συνηθίζω να μιλάω πολύ στο fb. Ωστόσο, αφού βρέθηκα σε αυτή την ομάδα κρίνω σκόπιμο να θέσω υπόψη σας, ότι ήδη δόθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Σε αυτόν τον νέο Κώδικα (σύμφωνα με τη Μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης Παπαδήμου πριν από 2 χρόνια και 1 μήνα - 12-2-2012) απλοποιείται η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης (=κατάσχεση και πλειστηριασμός).

Συγκεκριμένα, με την τωρινή διαδικασία, έχουμε όλοι το δικαίωμα να κάνουμε ανακοπή κατά της εκτέλεσης που επιχειρεί μια τράπεζα με όπλο της τη διαταγή πληρωμής, με βάση το άρθρο 933 του Κώδικα και ύστερα, εάν κάτι δεν πάει καλά, μπορούμε να ασκήσουμε έφεση και να διαβιβαστεί η υπόθεση για νέα κρίση στο Εφετείο.

Με τον νέο Κώδικα, δεν θα έχουμε δικαίωμα εφέσεως, παρά μόνο σε μια περίπτωση που είναι στην πράξη αρκετά σπάνια (εκτέλεση που επιχειρείται με συμβολαιογραφικό έγγραφο).

Έτσι η διαταγή πληρωμής, που ούτως ή άλλως εκδίδεται χωρίς να ακουστεί ο δανειολήπτης, θα κρίνεται σε έναν και μοναδικό βαθμό, δίχως δικαίωμα εφέσεως.

Να σημειώσω, δε ότι η διαδικασία της εκτέλεσης μπορεί να ξεκινήσει 3 ημέρες μετά την επίδοση της Διαταγής Πληρωμής. Δηλαδή, μέσα σε 3 ημέρες θα πρέπει, όχι μόνο να γραφτεί μια παραδεκτή, ορισμένη και βάσιμη ανακοπή αλλά και να ανασταλεί η επερχόμενη εκτέλεση, αλλιώς θα βγαίνει απόφαση "μια κι έξω" με την οποία θα προχωρά ταχύτατα η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός.

Για του λόγου το αληθές παραθέτω το λινκ του προτεινόμενου νέου Κώδικα.

Εκ προοιμίου, θεωρώ τη μεθόδευση αυτή εντελώς γελοία και προφανώς αντισυνταγματική (όπως και την ισχυροποίηση της διαταγής πληρωμής η οποία επιχειρείται επίσης με τον εν λόγω Κώδικα).

Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να καταργηθεί η διαδικασία της Διαταγής Πληρωμής και να δημιουργηθεί μια ταχύτατη διαδικασία εκδίκασης των απαιτήσεων με αντιδικία και δικαίωμα εφέσεως, ώστε να ακούγονται και οι δυο πλευρές. Σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να λείπει η πρώτη συζήτηση, όλη η διαδικασία να διενεργείται εγγράφως, εντός προθεσμίας 30 ημερών και να εκδιδόταν διάταξη, εφόσον οι εκατέρωθεν πλευρές κατέθεταν τις προτάσεις τους και τα αποδεικτικά τους στοιχεία.

Αντί αυτού, επέλεξαν να δώσουν ένα ακόμα θεσμικό πλεονέκτημα στις τράπεζες και να απογυμνώσουν τους δανειολήπτες από τα (ούτως ή άλλως ελάχιστα) δικονομικά τους προνόμια.

Οι κρίσεις δικές σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου