Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Κατάσταση ανάγκης που αίρει το άδικο της μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο. (Μον. Πλημμ. Ρεθύμνου)


Μον. Πλημ. Ρεθύμνου : Απόφαση σταθμός αθωώνει κατηγορούμενο
Κατάσταση ανάγκης αίρει το άδικο της μη καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.
06/11/2013
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου με την από 4-11-2013 απόφασή του, κήρυξε αθώο κατηγορούμενο για το αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο.
Να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο αδίκημα (οφειλές στη ΔOY από διάφορες αιτίες) προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, μετά την θέση σε ισχύ του ν. 3943/2011.
Η υπεράσπιση προέβαλε ως αυτοτελή ισχυρισμό την αδυναμία καταβολής των ως άνω οφειλών, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος. Στα πλαίσια αυτά κινούμενη η υπεράσπιση απέδειξε εγγράφως και με μάρτυρες των ως άνω αυτοτελή ισχυρισμό.
Κυρίως δε βασίστηκε στο ότι η ανθρώπινη ζωή ως έννομο αγαθό ιεραρχείται ανώτερα από οποιαδήποτε υποχρέωση προς τη φορολογική αρχή, επικαλούμενη τη συνδρομή του άρθρου περί κατάστασης ανάγκης (άρθρο 25 Π.Κ.) ως λόγο άρσης του αδίκου.
Όπως υποστηρίχθηκε από το συνήγορο του κατηγορουμένου  κ. Βαονάκη “με την ασκηθείσα ποινική δίωξη, είναι σαν να διώκεται ποινικά για την επιλογή του να διασώσει τη ζωή του υποβαλλόμενος στις αναγκαίες ιατροχειρουργικές επεμβάσεις, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την έννομη τάξη”.
Παρά την πρόταση του Εισαγγελέα που συνέτεινε σε ενοχή του κατηγορουμένου με ελαφρυντικά, το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της υπεράσπισης και αποφάσισε την αθωότητα του κατηγορουμένου.
Σχετικα αρθρα μου:

H Αρνητική Αναγνωριστική Αγωγή ως το μόνο ΠΛΗΡΕΣ δικονομικό όπλο απέναντι στις αντισυνταγματικές θεσπίσεις φόρων, τελων και εν γενει βαρων απο το “ελληνικο κρατος”.

Η πάρα ταύτα μερική αντισυνταγματικότητα του τέλους επιτηδεύματος όταν το εισόδημα είναι πολύ χαμηλό. Η έλλειψη ομαλά κλιμακούμενης φορολογίας και τέλους μεταπολίτευσης.

Η πολλαπλή αντισυνταγματικότητα των κανόνων αναγκαστικής είσπραξης εισφορών, όταν το εισόδημα του ασφαλισμένου δεν επαρκεί, παρά μόνο προς επιβιωσι

Η αποδόμηση της υπερφορολόγησης απάντων των ελευθέρων επαγγελματιών με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή.

Μερική Αντισυνταγματικότητα των φορολογικών και εν γένει δημοσιονομικών βαρών : H τελευταία ελπίδα της χώρας στην αξιοπρέπεια και την αληθινή δικαιοσύνη.

Ίδρυση «φορολογικών ειρηνοδικείων» για την ανάσχεση της υπερχρέωσης στο δημόσιο. Η Διασταλτική αποσαφήνιση της έννοιας των Βαρών & η καταλήστευση των αδυνάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου